300 jaar Ambachtsheerlijkheid Hillegom

300-2022-poster-6-LQ-def-768x1086

Op 6 november in het jaar 1722 kocht Jan Six II de ambachtsheerlijkheid Hillegom. De ambachtsheerlijkheid stamt uit de middeleeuwen. Een ambachtsheerlijkheid of kortweg ambacht was de kleinste bestuurseenheid op het platteland. Deze middelbare of lage heerlijkheden van een ambachtsheer of ambachtsvrouwe werden in leen uitgegeven door leenheren als graven, bisschoppen en hertogen.

Zo werd Jan Six II dus heer van Hillegom. Hij bracht veel tijd door in Hillegom en heeft veel voor het dorp en haar inwoners betekend. Zo liet hij in 1723 een put op de Houttuin slaan om de bevolking van vers drinkwater te voorzien en voorzag deze in 1740 van de Grote Pomp die er nog altijd er staat. Hij liet bruggen bouwen en waterwegen graven en liet zijn terrein opmeten en de grenzen ervan voorzien van de befaamde Six-grenspalen.

Om dit heugelijke feit te vieren zijn er het hele weekend zang-, dans-, muziek- en kunstvoorstellingen in het centrum van Hillegom. De Hillegomse Harmonie Kapel zal te horen en te zien zijn op zaterdag 5 november.
– Van 11.00 tot 13.00 uur zal onze blaaskapel de Hillegomse Hangkousen optreden op diverse locaties in het centrum en om 13.00 stoppen bij de onthulling van het kunstwerk in het Van Nispenpark.
– Van 14.30 tot 16.00 uur is er een optreden van het HHooK (opleidingsorkest Hillegomse Harmonie Kapel) i.s.w met de Hillegomse Muziekschool in ons verenigingsgebouw De Bestemming, Juliana van Stolberglaan 18.

Deel dit bericht .....

Hillegomse Harmonie Kapel

Aanmelden nieuwsbrief

Scroll naar boven

Door middel van dit formulier kun je je afmelden voor een repetitie of concert.